Carné van den Brink vertelt over ‘Dit wordt het nieuws’

Het is 04.00 uur op de redactie van NU.nl. Het is vrij rustig op de nieuwsvloer. Eén van de mensen wie wél aan het werk is, is Carné van den Brink. Twee uur later moet zijn dagelijkse podcast weer online staan.

Sinds oktober 2017 publiceert NU.nl op werkdagen de podcast ‘Dit wordt het nieuws’. In een half jaar tijd werd er een miljoen keer geluisterd naar de stem van Carné en zijn collega’s. Dit is niet de eerste podcast van de nieuwswebsite. “Hier bij NU.nl zijn we eigenlijk al lange tijd bezig met podcasten”, legt Van den Brink uit. “Vier à vijf jaar geleden begonnen we met de Techpodcast. Dit werd gedaan door journalisten die ook schrijven voor NU.nl.”

“Alleen kun je op de radio inspelen op bijvoorbeeld het weer en het gevoel van mensen”

“2017 is echt het podcastjaar”, concludeert van den Brink. Zijn enige taak is om dagelijks de podcast te maken. Het idee komt af van The Daily, de dagelijkse podcast van The New York Times. “The New York Times maakt ook een dagelijkse podcast. Hier hebben wij het idee een klein beetje vandaan.” Wel is er een verschil. “Zij spreken alleen met eigen redacteuren. Wij bellen ook met mensen buiten het bedrijf die iets met de actualiteiten te maken hebben. Ook hebben hun een team van tientallen medewerkers, wij maken de podcast met vijf mensen.”

Radio of podcast?

Van den Brink werkt ook bij een lokaal radiostation. “Beide is leuk. Maar eigenlijk is het wel een beetje hetzelfde als radio. Alleen kun je op de radio inspelen op bijvoorbeeld het weer en het gevoel van mensen. Dat kan in een podcast was lastiger.” De toekomst van radio is al lang onzeker. Zo ook nu nog steeds. “On demand zal in de toekomst echt groter worden. Het is makkelijk om op elk willekeurig moment bijgepraat te worden over een onderwerp.”

“Een miljoen is echt ongelofelijk veel”

Dat on demand het goed doet blijkt wel uit de cijfers van Dit wordt het nieuws. Begin dit jaar hebben ze één miljoen luisteraars bereikt. “Een miljoen is echt ongelofelijk veel. En daar zijn we ook blij mee”, zegt de presentator trots.

Concurrentie 

Echter maken NPO Radio 1 en BNR Nieuwsradio sinds een tijdje ook een dagelijkse podcast. Of NU.nl dit als een bedreiging ziet? “Nee, niet zo zeer. Wanneer er maar één dagelijkse podcast in het land is is dit eigenlijk wel gevaarlijk. Nu hebben mensen keuze in wat ze willen horen. Er zijn twee podcasten in de ochtend (BNR en NU.nl, red) en één in de middag (NPO Radio 1, red.)”